Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Walter Scott

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Walter Scott, sir
(15.8.1771 Edinburgh-21.9.1832 Abbotsford)

Skotský romantický romanopisec, básník a sběratel lidové slovesnosti, jeden z tvůrců moderní skotské kultury a zakladatel historického románu, jenž výrazně ovlivnil světovou literaturu 19.století.Pocházel z rodiny právníka.V útlém věku onemocněl dětskou obrnou a ochrnul na jednu nohu.Od osmnácti měsíců do deseti let pobýval na dědečkově statku v skotsko-anglickém pohraničí, kde se mu zalíbily lidové balady, pohádky a příběhy ze stuartovských povstání v 18.stol.Do střední školy chodil v Edinburghu.Tehdy četl skotské balady a básně.
Roku 1786 začal Scott pracovat jako opisovač právních dokumentů v otcově kanceláři, 1792 absolvoval práva na edinburské univerzitě a stal se advokátem.Roku 1797 se oženil a o dva roky později vydal svou prvotinu, překlad Goethovy tragédie Götz von Berlichingen.Scott také překládal, např. německé balady Gottfrieda Augusta Bürgera (např. Lenore).
Krátce po otcově smrti byl Scott jmenován šerifem selkirkského hrabství na anglo-skotském pomezí (úřad zastával do konce života).Při cestách po kraji získal materiál pro třísvazkovou sbírku lidové a ohlasové poezie Minstrelsy of the Scottish Border (1802-03, Zpěvy ze skotského pohraničí).Kromě (na svou dobu důkladných) edic lidových balad obsahuje sbírka také Scottovy vlastní básnické pokusy (např. The Eve of St. John - Noc před svatým Janem aj.).Roku 1805 vyšlo první Scottovo rozsáhlejší samostatné dílo, The Lay of the Last Minstrel (Píseň posledního minstrela - skotský baron, 1836), epická báseň (s vloženými baladami a písněmi) o 6 zpěvech v čtyřstopém jambickém metru s nepravidelným počtem slabik, založená na staré místní pověsti ze 16. Století.Dobrodružný, složitý děj (události probíhají ve 12 časových rovinách) s motivy romantické lásky (vztah hl. hrdiny, lorda Cranstouna, k dceři z na smrt znepřáteleného rodu Buccleuchů), magie (čarodějná kniha, změna podoby hl. hrdiny, nadpřirozena (hrdinovo páže z říše elfů) i anglo-skotských bojů (v sázce je osud malého chlapce, dědice buccleuchského panství, zajatého Angličany) upoutal čtenáře natolik, že se báseň stala bestselerem (za čtyři roky se prodal tehdy neobvyklý náklad 21 000 výtisků).
V letech 1806-30 byl Scott úředníkem nejvyššího soudu v Edinburghu, kde pobýval vždy půl roku.
Další jeho z nejvýznamnějších děl vyšlo v roce 1810.Básnické dílo, epická skladba se subjektivními lyrickými rysy The Lady of the Lake (Jezerní panna).Tématem je poprvé ve Scottově díle osud keltského obyvatelstva západoskotské Vysočiny.Děj se odehrává v 16.st. za vlády Jakuba V. Panovník, který zabloudí v krásném okolí jezera Loch Katrine, se-nikým nepoznán-zamiluje do krásné titulní hrdinky.Poté sleduje, jak vůdce klanu Alpine Roderick Dhu (Černý Roderick) burcuje obyvatele Vysočiny k ozbrojenému odporu.Prudkého a zuřivého Rodericka přemůže opatrný a vypočítavý král v osobním souboji.Klany horalů jsou pokořeny královským vojskem.Jezerní panna (dcera odbojného, vyhnaného šlechtice, jenž byl omilostněn, protože se nepřipojil ke vzpouře) odmítá královo dvoření a je provdána - v naději na urovnání konfliktu - za jednoho z vůdců horalů, jenž se o ni už dříve ucházel.Spíše než titulní hrdinka a divocí obyvatelé Vysočiny dominuje básni dvojaká postava panovníka.Na jedné straně je Jakub V. vylíčen jako "lidový král" v duchu soudobých balad a pověstí, na druhé straně je ukázána neosobní, odtaživá povaha jeho moci, která vítězí mj. na úkor ztráty milostného vztahu.Skladbou, jejíž tvar je založen na napětí mezi dynamickým dějem a statickými popisy prostředí, prolíná nostalgie po zaniklých zvycích a pověstech horalů, která kontrastuje s jinak neosobním, střízlivým tónem vyprávěním.Výsledkem je mj. zobecnění jednotlivých příběhů a zdůraznění jejich spojitosti s hl. událostmi novověkých skotských dějin (nastolení stuartovského absolutismu a likvidace keltských klanů).
Další známé dílo - Ivanhoe.Historický román, kterým si Scott získal sympatie nejširších vrstev anglických čtenářů.Vyšel v roce 1819.Odehrává se na sklonku 12. stol. (při návratu krále Richarda Lví srdce z křížové výpravy) a ukázal, že Scott je schopen zvládnout látku ze středověkých anglických dějin.Rozvijí se ve dvou liniích.První vytváří mytický obraz vzniku anglického národa ze staré anglosaské šlechty a lidu (jehož ochráncem je Robin Hood, v románu zvaný Locksley), kteří přežívají navzdory normanskému útlaku.Důležitou úlohu přitom má spojení anglosaské svobodomyslnosti a houževnatosti s normanskou rytířskou kulturou.Druhá linie rozvijí kulturní a rasový konflikt - pronásledování Židů (Izáka a jeho krásné dcery Rebeky) templáři.Utrpení židovské hrdinky obviněné z čarodějnictví a udatnost titulního hrdiny, který v souboji brání její nevinu, umožňují Scottovi transponovat příběh do obecné, morální roviny.
I když se ještě některé následující Scottovy romány vracejí ke skotským dějinám (např. The Monastery, 1820 - Klášter;The Abbot, 1820 - Opat) i k málo známé historii Shetlandských ostrovů (The Pirate, 1821 - Pirát), pozdější díla se zabývají spíše anglickou a evropskou historií (román Kenilworth - odehrává se na dvoře královny Alžběty I. a Woodstock v době občanské války).Vrcholným Scottovým románem z evropských dějin je Quentin Durward, odehrávající se ve Francii Ludvíka XI.
Scott musel ke konci svého života hodně pracovat, aby splatil dluh 114 000 liber, který vznikl po úpadku nakladatelství Constable, za něž finančně ručila jeho společnost John Ballantyne.Pracovní úsilí však nevydržel : r. 1830 odešel se zlomeným zdravím do ústraní a jeho smrt neoddálil ani léčebný pobyt na Maltě na náklady britské vlády (v zimě 1831-32).

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT